De stralende glimlach van je trouwe viervoeter doet elk hart sneller slaan. Naast een kwispelende staart en een natte neus, vertelt het gebit van een hond heel veel over zijn gezondheid. Een goede gebitsverzorging neem je als baasje dus best serieus. Geen idee hoe en waar je moet starten? Van de juiste verzorging tot gezonde kauwsnacks, in deze blog ontdek je hoe je het gebit van je hond in topvorm houdt.
Net als een baby wordt je lieve puppy geboren zonder tanden. Pas na een drietal weken komen de eerste tanden langzaam piepen. Dit zijn melktanden, net zoals bij de mens. Het eerste gebit van een hond bestaat uit 28 tanden. Zodra jouw hond drie maanden oud is, wisselt het melkgebit naar een volwassen hondengebit met 42 tanden. Heb je een klein hondenras, dan zal het proces net iets sneller verlopen.
Â
Bij het wisselen van de tanden zal jouw puppy meer behoefte hebben om te bijten en knagen. Wil je jouw schoenen liever sparen? Kauwsnacks to the rescue! Ze zijn een smakelijke traktatie en bezorgen je pluizige huisgenoot urenlang kauwplezier.
Â
Is je hond lusteloos en vermijdt hij om te bijten als zijn tanden wisselen? Ga even langs bij de dierenarts om na te kijken of het gebit goed groeit. Ook als je hond na zeven maanden heel veel blijft knagen, ga je best eens op controle.
Tandplak, tandsteen en ontstoken tandvlees zijn de drie meest voorkomende problemen bij het gebit van een hond. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’, controleer je als baasje best af en toe de tanden van je rakker. Hoe je dat doet?
Open voorzichtig de bek en ga aan de slag met deze checklist:
Als de adem van je hond niet zo aangenaam ruikt, is dat vaak een eerste teken van tandheelkundige problemen. Eenvoudig te controleren en ideaal om vroegtijdig problemen bloot te leggen.
Een dun laagje tandplak blijft na elke maaltijd achter op de tanden van je hond. In het begin is het kleurloos en zie je het vaak over het hoofd, in een later stadium herken je tandplak door een geelbruine verkleuring van de tanden en een stinkende adem. Door een tijdige behandeling vermijd je tandsteen en tandvleesaandoeningen.
Roodheid, zwelling of bloedingen zijn duidelijke signalen van tandvleesproblemen. Merk je dit op, dan is het een goed idee om onmiddellijk een afspraak te maken bij de dierenarts.
Als het gebit van een hond gezond is, zal hij regelmatig kauwen. Heeft je harige vriend een verminderde eetlust en wil hij geen hard voedsel, laat hem voor de zekerheid door een dierenarts onderzoeken.
Nu je weet hoe een gezond hondengebit eruitziet, geven we je graag enkele tips om het in topvorm te houden. Net zoals bij de mens is de sleutel tot succes preventieve gebitsverzorging.
Â
1.   Poets de tanden van je hond. Ja, je leest het goed. Met een speciale tandenborstel en tandpasta maak je het gebit van een hond schoon en verwijder je tandplak. Begin zo vroeg mogelijk en ga stap voor stap te werk. Start met de bek te aaien en probeer ze vervolgens voorzichtig te openen. Blijft je hond rustig, beloon hem en houd vol. Voor je puppy is het even wennen, maar een hond is slim en leert snel. Na enkele dagen oefenen, poets je zonder problemen de tanden van je rakker. Dierenartsen raden aan om de tanden van je doggo minstens 3 keer per week te poetsen.
2.   Schakel een professional in. Een bezoek aan de dierenarts is altijd een goed idee. Door op regelmatige basis, een tot twee keer per jaar, een tandcontrole in te plannen, kan je problemen vroegtijdig opsporen en behandelen. Heeft je hond last van tandsteen of tandvleesaandoeningen, dan is een professionele reiniging meestal de oplossing.
3.   Kies voor een speciaal dieet. Heeft je pluizige vriend veel last van zijn gebit? Overweeg om over te stappen op voeding die speciaal ontworpen is om de tandplak en tandsteen te verminderen. Vraag steeds je dierenarts om raad.
Naast preventieve gebitsverzorging, is je hond laten kauwen essentieel voor gezonde tanden. Speelgoed en gezonde snacks zijn niet alleen leuk, maar ook goed voor het gebit van een hond. Ze helpen bij het verwijderen van tandplak en stimuleren het kauwgedrag.
Â
Harde hondenbrokken als maaltijd zijn een goede start, maar veel viervoeters schrokken die gulzig naar binnen. Kauwsnacks zijn daarom een slimme én leuke aanvulling. Dit zijn onze vier favorieten:
zijn speciaal ontworpen om de tanden te reinigen en gezond tandvlees te bevorderen.
stimuleren het kauwgedrag en dragen zo bij aan een gezond gebit. De sticks zijn er in verschillende smaken, zo is er voor ieder wat wils.
zijn een bron van eiwitten en mineralen. Dat zorgt voor sterke botten en tanden, bevordert de spieropbouw en geeft de vacht een gezonde glans.
zijn ideaal als tussendoortje of beloning en laten je hond lange tijd kauwen, wat goed is voor de tanden.
De tanden van je beste vriend zijn meer dan een stralende glimlach. Met de kennis die je hierboven verzameld hebt over het gebit van een hond, ben je klaar om de tanden van je viervoeter tiptop te verzorgen. Dankzij preventieve controles ben je gewapend om snel problemen te herkennen. Steek de handen uit de mouwen en poets de tanden van je hond, voorzie kauwsnacks en ga regelmatig langs bij de dierenarts. Elke actie, hoe klein ook, draagt bij aan het welzijn van je hond.
Wil je meer weten over de gebitsverzorging van je hond? Lees alles over harde kauwsnacks voor je hond om kwispelend door het leven te gaan!
Lees meer