Blaasgruis kan je huistijger flink wat ongemak bezorgen. Maar wat is blaasgruis eigenlijk? Hoe ontstaat het, en – nog belangrijker – wat kun je eraan doen? In deze blog lees je alles over blaasgruis bij katten: hoe je het herkent, behandelt én voorkomt!
Bekijk verdere informatie over:
Blaasgruis zijn kleine kristallen die in de urine van je kat terechtkomen. Soms ontwikkelen deze kristallen zich verder tot blaasstenen, die een stuk groter zijn en helaas ook meer klachten veroorzaken.
Er zijn verschillende soorten blaasgruis, maar de meest voorkomende bij katten zijn struviet en calciumoxalaat. Struvietstenen kun je vaak oplossen met een aangepast dieet, terwijl oxalaatstenen (die het vaakst voorkomen bij senior katten) meestal operatief verwijderd moeten worden. Gelukkig kan de dierenarts via urineonderzoek, röntgenfoto’s of echografie een diagnose stellen en een passend behandelplan opstellen.
Blaasgruis Calcium oxalaat & Blaasgruis Struviet
De symptomen van blaasgruis bij katten lijken sterk op die van een blaasontsteking. Let vooral op de volgende signalen:
Let vooral bij katers goed op! Door hun smallere plasbuis kunnen zij sneller een verstopping krijgen, wat levensbedreigend kan zijn. Als je merkt dat je kater moeite heeft met plassen, is een bezoek aan de dierenarts aangewezen. Een verstopping kan namelijk leiden tot nierproblemen, een gescheurde blaas of zelfs hartproblemen door een te hoog kaliumgehalte. Wacht dus niet te lang als je vermoedt dat je huistijger hier last van heeft, want hoe eerder het ontdekt wordt, hoe beter!
Dit probleem komt vaak voor bij katten die te weinig drinken of voeding krijgen met veel magnesium. Ook de zuurgraad van de urine speelt een rol. Verder verhogen factoren zoals overgewicht, genetische aanleg, te weinig beweging en stress het risico op de vorming van blaasgruis bij katten.
Er zijn meerdere behandelingen mogelijk, afhankelijk van de ernst van het probleem:
Katten drinken van nature vrij weinig, wat de kans op blaasproblemen vergroot. Daarom is het belangrijk om je huistijger van voldoende vocht te voorzien. Het natvoer van Voskes is hiervoor ideaal! Het verhoogt de vochtinname en zorgt dat de urine minder geconcentreerd wordt, wat de kans op blaasgruis verkleint. Bovendien biedt natvoer een minder calorierijke maaltijd voor je huistijger, wat helpt om je pluizenbol op een gezond gewicht te houden.
Geeft jouw huistijger toch de voorkeur aan droogvoer? In het droogvoer van Voskes speelt de hoeveelheid mineralen een rol om een goede pH-waarde te bevorderen en op die manier bij te dragen aan gezonde urinewegen.
Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het om blaasproblemen gaat. Zorg dus dat je kat voldoende drinkt door hem natvoer te geven en enkele bakjes vers water neer te zetten op verschillende plekken (katten drinken liever niet vlakbij hun eten of kattenbak).
Merk je toch symptomen die kunnen wijzen op blaasgruis? Neem dan direct contact op met je dierenarts!