O jee, heeft je kat diarree? Of brengt hij juist bezoekjes aan de kattenbak zonder resultaat? Darmproblemen komen vaak voor bij katten. Of het nu gaat om winderigheid, diarree of constipatie, het is belangrijk om te weten hoe je je huistijger kunt helpen. We hebben een paar handige tips voor je!
Als je kat zich terugtrekt, veel aan zijn buik zit of niet graag wordt opgepakt, kan dat een teken zijn dat er iets mis is. Zijn buik kan gespannen en opgeblazen aanvoelen, mogelijk met wat extra winderigheid.
Winderigheid bij katten ontstaat vaak door voeding die moeilijk te verteren is, zoals vlees met veel bindweefsel of organen. De bacteriën in de dikke darm produceren dan gassen die voor winderigheid zorgen. Hoewel dit best ongemakkelijk voelt voor je pluizenbol, is het meestal niets om je zorgen over te maken.
Heeft je kat echter vaak last van winderigheid? Dan is het slim om over te stappen op beter verteerbaar voer. Doe dit wel geleidelijk, want een te snelle overgang kan de darmen juist nog meer in de war brengen. Ook is het beter om niet voortdurend verschillende soorten voer te mengen.
Treden er naast winderigheid nog andere symptomen, zoals veranderende ontlasting op? Dan moet jealert zijn! Ernstige of veelvuldige winderigheid of veranderende ontlasting kan wijzen op een onderliggend probleem, bijvoorbeeld een spijsverteringsstoornis. In dat geval is een bezoek aan de dierenarts verstandig.
Diarree is vaak een manier waarop het lichaam van je kat zichzelf beschermt tegen schadelijke stoffen, ziekteverwekkers en parasieten. Hoewel het soms een gezond reinigingsproces is, kan langdurige diarree, langer dan een week, gevaarlijk zijn en leiden tot uitdroging en uitputting.
Heeft je kat echter geen last van diarree maar juist van constipatie? Lees hier wat de oorzaak is en hoe je het kunt oplossen.
Als de diarree korter dan een week duurt en niet steeds terugkomt spreken we van acute diarree. Bij acute diarree geef je je kat eerst licht verteerbaar voer, zoals gestoomde kip en ongekruide rijst. Verdeel het voer over meerdere kleine porties gedurende de dag. Dit helpt het maag-darmkanaal van je kat te ontlasten. Gebruik andere “huismiddeltjes” alleen met goedkeuring van de dierenarts.
Houdt de diarree langer dan een week aan, zie je bloed in de ontlasting, moet je kat overgeven of ziet hij er dorstig uit? Dan is het ook hier verstandig om een dierenarts te raadplegen.
Constipatie is een vaak voorkomend probleem bij katten en kan ontstaan door te weinig beweging, overgewicht, te weinig drinken of een dieet dat niet genoeg vezels bevat. Katten zijn berucht om hun lage waterinname, waardoor hun ontlasting soms wat harder en droger wordt naarmate het langer blijft zitten. Dit kan ervoor zorgen dat je kat moeite heeft om te ontlasten, wat pijn kan veroorzaken. In ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot schade aan de darmwand of andere gezondheidsproblemen.
Zorg ervoor dat je kat genoeg drinkt en een vezelrijk dieet krijgt. Een smakelijke manier om wat extra vocht in zijn dieet te smokkelen, is door hem af en toe een lekker bakje Voskes compleet natvoer voor te schotelen. Zo hou je je huistijger vrolijk én zijn darmen gezond!
Wil je meer weten over welk kattenvoer smakelijk én gezond is voor je huistijger? Lees het hier!