Krolsheid. Een natuurlijk fenomeen waar je als cat lover niet omheen kan. Of toch wel? In deze blog geven we antwoorden op vragen als wat een krolse kat eigenlijk is, hoe je er het beste mee omgaat en wat de voordelen zijn van sterilisatie en castratie.
Een krolse kat is een vrouwelijke kat die in haar vruchtbare periode zit. Krolse katers? Die bestaan dus niet.
Is jouw kattin tussen de vijf en tien maanden oud, dan is de kans groot dat ze vandaag voor het eerst seksueel actief wordt. Vanaf dat moment is jouw harige viervoeter twee keer per jaar (tussen het voor- en najaar) vruchtbaar of, zoals we dat noemen, krols. In de lente en herfst gaat ze ijverig op zoek naar een geschikte partner om zich voort te planten.
De duur van de krolsheid bij een kat is gemiddeld zeven à negen dagen. Als jouw krolse kat in die tijd niet bevrucht wordt door een kater, begint de volledige cyclus opnieuw na ongeveer 2 tot 3 weken. Een intense periode voor jou en je kat.
Katten zijn seizoensgebonden poly-oestrisch, wat betekent dat ze vooral krols worden wanneer de dagen langer worden. Licht is hierbij essentieel: 14 tot 16 uur daglicht per dag triggert hun oestrus. In de winter vertraagt dit proces door het gebrek aan licht. Katten die binnenshuis leven kunnen heel het jaar door krols worden, dit door het constante kunstlicht.
De leeftijd waarop katten voor het eerst krols worden (4 tot 18 maanden) hangt af van verschillende factoren zoals lichtniveau en gewicht. Kortharige katten kunnen al op 6-9 maanden krols worden, terwijl langharige rassen daarvoor 12-15 maanden nodig hebben.
Het gedrag van een krolse kat is behoorlijk opvallend. We sommen de meest voorkomende symptomen voor je op:
- Knuffelen all day long. De meeste katten zijn tijdens de krolsheid een tikkeltje aanhankelijker. Ze zoeken meer aandacht en genegenheid.
- Minder eetlust.
- Onrustig gedrag zoals snuffelen, rondlopen of moeite hebben met stilzitten.
- Meer wrijven tegen meubels of muren.
- Meer vocaal gedrag.
- Je kat begint meer en luider te miauwen. Vooral ‘s nachts vertoont ze dit gedrag en dat kan weleens voor overlast zorgen.
- Veranderingen in de houding van je kat
- Voorbeeld zijn het opsteken van het achterste en het afvlakken van de rug.
- Ontsnappingsneigingen, urineren in huis
Wat moet je doen als je kat krols is? Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat krolsheid in de meeste gevallen niet gepaard gaat met pijn. Je kat kan zich er wel angstig en onrustig door voelen. Geef haar daarom wat extra aandacht en knuffels om haar gerust te stellen en haar stresslevel te verlagen.
Daarnaast zijn nieuwe speeltjes, lekkere snacks of andere verrijkingen perfect om de gedachten te verzetten. Afleiding laat je krolse kat even vergeten wat er allemaal gebeurt. Er zijn ook feromonensprays en diffusers op de markt die kunnen helpen om de stress van je kat te verminderen.
Houd tot slot je krolse kat zo veel mogelijk binnen om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Mini furry friends zijn enorm schattig, maar daar moet je grondig over nadenken. Zowel in België als Nederland zijn er een aantal voorwaarden verbonden aan het kweken met katten.
Heeft je kat heel veel last van haar krolsheid of heb je andere zorgen, aarzel niet om contact met je dierenarts op te nemen. Zij kunnen advies geven en eventueel medicatie voorschrijven om de symptomen te verlichten.
Heeft je kat veel last van krolsheid of wil je ongewenste zwangerschappen volledig voorkomen? Laat je kat castreren. In België is het sinds 2014 bovendien verplicht om elke kat die je weggeeft of verkoopt niet alleen te laten registreren en chippen, maar ook te laten steriliseren of castreren. Dat geldt zowel voor de vrouwtjes als mannetjes. In Nederland is het niet verplicht, al raden we het wel aan voor de gezondheid van je kat. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten.
Voor we dieper ingaan op de voordelen, maken we komaf met een van de grootste misverstanden: “Steriliseren is voor kattinnen, castreren voor katers.” Niets is minder waard, al gebruiken we in de volksmond vaak sterilisatie bij kattinnen.
Wat dan wel het verschil is? Bij castratie worden de geslachtshormonen van je kat volledig weggenomen, terwijl de dierenarts bij sterilisatie de ei- of zaadleiders gewoon onderbreekt. Het nadeel van sterilisatie, zeker bij kattinnen, is dat de hormonen nog steeds vrij spel krijgen. Het gedrag, inclusief de krolsheid, blijft dus hetzelfde. Bij katten - en huisdieren in het algemeen - wordt sterilisatie daarom bijna nooit toegepast.
Castratie bij katten brengt heel wat voordelen met zich mee.
Vanaf een leeftijd van vijf maanden is je kat voldoende ontwikkeld om veilig de narcose en chirurgische ingreep te ondergaan. Castratie vindt bovendien best plaats nog voor de eerste keer dat je kat krols wordt.
Voor de ingreep ga je best even langs bij je dierenarts om advies in te winnen. Hij of zij kan de specifieke behoeften van jouw kat beoordelen en aanbevelingen doen op basis van de gezondheid en ontwikkeling.
Ontdek Voskes Sterilized+Na castratie of sterilisatie ondergaat het lichaam van een kat heel wat hormonale veranderingen. Zowel katers als kattinnen worden minder actief. Aangepaste voeding is dus zeker een must om gezond te blijven.
Onze Adult Sterilized met kip of zalm is speciaal ontwikkeld voor jouw harige pluizenbol. Licht verteerbaar en een boost voor het immuunsysteem. Het bevat ook psyllium en bietenpulp voor een snellere verzadiging, terwijl L-carnitine zorgt voor een vlotte vetverbranding. Zo is het perfect afgestemd op het metabolisme en energieverbruik van jouw gecastreerde kat.
Bovendien hebben we het aantal mineralen geoptimaliseerd, omdat gecastreerde katten namelijk sneller last kunnen hebben van urinewegproblemen. Mineralen houden de pH-waarde op peil en vermijden kwaaltjes. Om de gewrichten te ondersteunen, hebben we tot slot glucosamine, chondroïtinesulfaat en collageen toegevoegd. Het verschil tussen Voskes Adult Sterilized en Voskes Adult Complete? Dat lees je hier!
Een krolse kat brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Wees geduldig en ondersteun je kat waar nodig. Overweeg zeker ook om je kat te laten castreren. Zo omzeil je krolsheid, vermijd je ongewenste zwangerschappen en verleng je de levensduur van je beste vriend(in). Met de juiste voeding voor gecastreerde katten zorg je bovendien voor een gezonde en happy furry friend.
Wil je meer weten over geschikte kattenvoeding? Klik op onderstaande button!
Ontdek Voskes Sterilized+