Kriebelt het om een schattige hond of pup in huis te halen? Zorg dan dat je goed voorbereid bent voordat deze pluizenbol zijn entree maakt. Een goede start betekent dat jouw hond/pup zich meteen thuis voelt én dat jij volop kunt genieten van je nieuwe huisgenootje. Dus, voordat je die lieve woeffie verwelkomt, geven we je graag wat handige tips om je voor te bereiden op de komst van je nieuwe hond of pup in huis!
Voordat je je nieuwe huisgenoot verwelkomt, zijn er nog een paar dingen om goed over na te denken: welk ras past bij jou en je gezin? En als je al een hond hebt, welk ras past daar dan goed bij? Heb je genoeg ruimte voor een hond? En kan je genoeg tijd vrijmaken om je viervoeter uit te laten? Als je al deze zaken goed hebt overwogen, is het tijd voor de volgende stap!
Wanneer je hebt besloten om een nieuwe huisgenoot te verwelkomen, is het belangrijk om na te denken over waar je nieuwe harige vriend vandaan komt. Een schattige puppy uit een nestje kan verleidelijk zijn, maar vergeet ook de lieve honden in het asiel niet die wachten op een warm thuis. Overweeg beide opties zorgvuldig en maak een keuze waar zowel jij als je nieuwe huisgenoot blij van worden.
Of je nu een nieuwe pup in huis haalt of een hond adopteert uit het asiel of vanuit een ander land, een goede voorbereiding is essentieel. Hier zijn 5 tips om je op weg te helpen:
2.   Zoek een dierenarts in de buurt: Wanneer je nieuwe pup niet wil eten, hij ongewenst gedrag vertoont of er iets anders aan de hand is, wil je wel weten waar je terecht kunt voor hulp. Zorg dat je weet waar een dierenarts in de buurt zit voor vervolgbehandelingen, vaccinaties, ontworming en algemene check-ups, of in geval van nood. Controleer ook of de chipgegevens correct zijn bij de dierenarts. Dit is cruciaal voor het geval je hond ooit wegloopt en jullie moeten worden herenigd.
Naast de hondenchip ontvang je ook een Europees hondenpaspoort voor je puppy als identiteitsdocument. Zorg ervoor dat je dit altijd meeneemt naar de dierenarts, omdat hierin alle vaccinaties worden genoteerd. Het hondenpaspoort is ook vereist op de hondenschool.
Â
3.   Breng je buren op de hoogte: Hoewel je buren je niet kunnen verbieden om een nieuwe hond of pup in huis te nemen, is het toch beleefd om hen vooraf te informeren. Zo zijn zij ook voorbereid op de komst van je nieuwe huisgenoot!
Â
4.   Informeer je bij een hondenschool: Training en socialisatie zijn van cruciaal belang voor het welzijn van je hond/puppy én voor jou als baasje. Op de hondenschool leer je niet alleen het gedrag van je viervoeter te begrijpen en te voorspellen, maar ook hoe je het kunt beïnvloeden.
Â
5.   Ga tijdig op zoek naar een trimsalon: Afhankelijk van het ras van je hond kan zijn vacht veel verzorging vereisen. Informeer bij het trimsalon wanneer het tijd is om zijn vacht te trimmen en plan eventueel al een eerste afspraak in.
Heb je alle voorbereidingen getroffen? Check! Dan is het eindelijk tijd voor het moment waar je zo lang naar hebt uitgekeken: je nieuwe huisgenoot staat op het punt om zijn grote entree te maken in jouw wereld! Na hoeveel weken mag een pup mee naar huis? Dat verschilt per hond maar is meestal rond de 8 tot 10 weken.
Â
Zowel voor jou als je nieuwe pup of hond is dit leuk maar ook erg spannend. Maak deze overgang zo soepel mogelijk door een knus en veilig slaapplekje voor hem te creëren. Een zacht kussen met een dekentje dat ruikt naar zijn moeder of oude vertrouwde omgeving zal hem helpen zich meteen op zijn gemak te voelen.
Misschien is het aangewezen om de eerste dagen dichtbij je hond te slapen, zodat hij weet dat je in de buurt bent. Ja, het kan zijn dat je de eerste paar nachten zelf ook wat slaap moet opofferen, maar zodra je dat tevreden gesnurk hoort, weet je dat het allemaal de moeite waard is!
Je nieuwe huisgenoot moet wennen aan zijn nieuwe omgeving. Laat hem kennismaken met andere huisdieren, kinderen en misschien zelfs de buren. Verken samen de buurt en geef je nieuwe pup of hond de tijd om nieuwe dingen te ontdekken op zijn eigen tempo. Creëer een positieve en stimulerende omgeving waarin je woeffie zich comfortabel voelt om te verkennen en te spelen.
Â
Als je jouw puppy in huis hebt verwelkomd is het vanaf dag één belangrijk om hem te begeleiden bij het leren alleen te zijn en hem de weg te wijzen naar zijn plas- en poepzone. Vergeet niet om goed gedrag te belonen met lekkere training treats, en blijf kalm en geduldig terwijl je ongewenst gedrag corrigeert.
Â
Meer weten over het trainen van je nieuwe hond of puppy? Dat kom je in de volgende dogblog te weten!
Het is cruciaal dat je hond de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Raadpleeg je dierenarts voor advies en houd zijn gewicht nauwlettend in de gaten, zodat je zijn voeding kunt aanpassen aan zijn groeiende behoeften. Verdient hij eens een extraatje? Dan zijn deze hondensnacks perfect om je kleine viervoeter lekker te verwennen.
Â
Naast voeding is het ook belangrijk om te denken aan de hygiëne en verzorging van je hond of pup. Borstel regelmatig zijn vacht, houd zijn nagels bij, maak zijn oren schoon en vergeet niet zijn tanden te poetsen.
Â
Met deze tips ben je helemaal klaar om je nieuwe hond of pup in huis te verwelkomen. Laat de knuffels, avonturen en onvoorwaardelijke liefde maar komen!