Hete zomers zijn intussen geen uitzondering meer en dat voelen ook onze viervoeters. Honden raken hun warmte moeilijk kwijt en kunnen daardoor sneller oververhit raken dan je denkt. Gelukkig kan jij als baasje veel doen om je hond veilig en comfortabel de zomer door te helpen. In deze blog ontdek je hoe je oververhitting herkent, wat je moet doen als het misgaat én hoe je je hond op een verantwoorde (en lekkere!) manier verkoeling biedt.
Informatie over:
Honden kunnen hun warmte niet zomaar kwijt zoals wij dat doen. Mensen zweten over hun hele lichaam om af te koelen, terwijl honden hun lichaamstemperatuur vooral regelen door te hijgen. Een beetje warmte raken ze ook kwijt via hun voetzolen, maar dat is beperkt.
Daarom is hijgen dé manier waarop viervoeters hun lichaamstemperatuur onder controle houden. Warm bloed wordt naar hun tong gepompt en daar zorgt speeksel voor verdamping. Maar als dat niet meer volstaat, stijgt hun lichaamstemperatuur vrij snel. En dát kan gevaarlijk zijn voor je hond.
Vooral kortsnuitige honden, zoals de Engelse Bulldog, Franse Bulldog of mopshond, kunnen niet zo goed tegen de hitte. Heb jij een kortsnuitige viervoeter? Wees dan extra voorzichtig bij warm weer!
Hoe kan je signalen van oververhitting bij je viervoeter herkennen? Let op volgende tekenen:
Twijfel je of je hond oververhit is? Dan kan je best zijn lichaamstemperatuur rectaal meten met een digitale thermometer. De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38°C en 39°C. Stijgt die tot boven de 41°C, dan is er sprake van acuut gevaar. Snel en correct ingrijpen is dan van levensbelang.
Zodra je merkt dat je hond het te warm heeft, haal je hem best zo snel mogelijk uit de zon. Is hij nog alert, maar hijgt hij opvallend veel? Dan kan je hem zelf helpen afkoelen: leg een natte handdoek over zijn lichaam, gebruik een koelmat, bevochtig zijn poten of laat hem even pootjebaden in een ondiep zwembadje. Zorg ook voor vers en koel (geen ijskoud) drinkwater.
Let op: giet nooit zomaar ijskoud water over je hond. Dit kan namelijk een thermische shock veroorzaken. Laat zijn lichaamstemperatuur geleidelijk dalen met lauw water of vochtige doeken.
Toont je viervoeter ernstige symptomen zoals braken, sloomheid of bewustzijnsverlies? Wacht dan geen seconde en neem direct contact op met je dierenarts. Snel handelen kan in dit geval zijn leven redden.
Op warme zomerdagen laat je je hond het best uit tijdens de koelere uurtjes, zoals ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Vermijd hete ondergronden zoals asfalt en kies voor schaduwrijke plekjes. Zorg onderweg altijd voor voldoende water en gebruik een koelband of koelmat om extra verkoeling te bieden. En heel belangrijk: laat je hond nooit (!) achter in een auto, zelfs niet voor een paar minuten.
Zin om je viervoeter extra te verwennen? Maak dan zelf verfrissende hondenijsjes! Meng wat natvoer met 5 eetlepels lauw water, verdeel het mengsel over cupcakevormpjes en steek er een Voskes runderhuid stick in als ijsstokje. Zet ze minstens vier uur in de diepvriezer en voilà: je hebt een verkoelende traktatie voor je hartendief!